Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Biografii » A-C » Ciufecu Aurel (18.10.1922 Pleasa, Albania - 23.05.2011 Bridgeport, SUA)
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
15-10-2011

Ciufecu Aurel (18.10.1922 Pleasa, Albania - 23.05.2011 Bridgeport, SUA)

Rate this item
(0 votes)

 

Societatea de Cultură Macedo-Romana anunta cu adanca tristete ca, in ziua de 23 mai 2011 a incetat din viata la Bridgeport, in S.U.A., venerabilul ei fruntas dr. Aurel Ciufecu, distins intelectual devotat deopotriva atat afirmarii identitatii romanesti a aromanilor, cat si salvgardarii particularitatilor lor lingvistice si culturale specifice, prin cultivarea lor la nivelul si in spiritul traditiei predecesorilor nostri, transmite Romanian Global News.

Nascut la 18 octombrie 1922, la Pleasa, in Albania, Aurel Ciufecu a urmat cursurile liceelor romanesti din Dumbraveni (Tarnava Mica) si Salonic (Grecia), unde si-a trecut bacalaureatul. Exilat in lumea libera, a devenit doctor in Drept la Roma si s-a stabilit, in 1953, in Statele Unite, unde a obtinut doctoratul in litere si stiinte politice din partea Universitatii Yale.

A fost profesor de romanistica si stiinte politice la Bridgeport University, Yale University si Sacred Heart University. Dupa prabusirea regimului comunist, a fost numit consul onorific al Romaniei in Statele Unite. Presedinte al Societatii de cultura macedo-romana „Farserotul", fondata in 1903, pe care a rechemat-o la viata in Statele Unite ale Americii, a organizat in cadrul Universitatii Sacred Heart si a prezidat Congresele anuale ale aromanilor. Cel din urma Congres a fost organizat sub auspiciile Bisericii Ortodoxe romane Sf. Dumitru din Easton Connecticut. A fost un om de inalta cultura si civilitate, de inepuizabila generozitate si de emotionanta omenitate fata de semeni. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!


SURSA:

***, I18nca un mare roman a fost chemat la Domnul, Romanian Global News, 26 mai 2011, http://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/2003-inca-un-mare-roman-a-fost-chemat-la-domnul.html


Last modified on Sâmbătă, 29 Octombrie 2011 16:28
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required