Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Biografii » A-C » Bocea Nicoleta ( M. Kogălniceanu / Constanţa - )
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
11-11-2011

Bocea Nicoleta ( M. Kogălniceanu / Constanţa - )

Rate this item
(0 votes)

Dobrogea concentrează cel mai nucleu de aromâni, ramura sudică şi cea mai veche a românităţii balcanice, stabiliţi în România în urma schimbului populaţie din 1940. Aromânii fărşeroţi, numiţi şopani, din Mihail Kogălniceanu, estimaţi în prezent în statisticile oficiale la peste 1100 de locuitori (cifra se referă la Dobrogea) au adus din locurile lor de baştină (regiunea nordică a Greciei localităţile Papadia, Paticina, Căndrova, Grămăticova) la venirea lor pe teritoriul românesc în anii '40, întregul tezaur de obiceiuri, tradiţii, meşteşuguri, ocupaţii tradiţionale şi credinţe perpetuate cu sfinţenie şi apărate cu tenacitate, contribuind la îmbogăţirea diversităţii culturale a Dobrogei. Populaţie preponderent de păstori, aromânii din Mihail Kogălniceanu au renunţat la forma de transhumanţă seculară şi au continuat să practice oieritul tradiţional, însă în noile condiţii sociale impuse de cadrul geografic.Aşezarea într-un nou habitat şi schimbarea modului tradiţional de viaţă a favorizat, din păcate, renunţarea treptată la numeroase elemente ale culturii lor materiale ce au devenit inutile şi neadecvate în noul context social. Dintre mărcile identitare transmise până în prezent de această veche comunitate de păstori români balcanici, ţesăturile tradiţionale pe care femeile le confecţionează în gospodăria proprie pentru uzul intern se remarcă în mod deosebit prin tehnicile de prelucrare tradiţionale, coloristică şi stiluri de realizare.Spre deosebire de piesele de port, confecţionate exclusiv din lână, la care din păcate aromânii au fost obligaţi să renunţe o dată cu sedentarizarea lor la câmpie, ansamblul de ţesături de uz comun şi decorativ confecţionate în casă, la războiul de ţesut orizontal, de tipul: doagă, chilime, iambulă, bătănie, vilendză, flucată, etc. se distinge printr-o tehnică tradiţională de prelucrare a fibrei de lână, cât şi printr-o cromatică tradiţională de mare sobrietate (o gama coloristică restrânsă, bazată exclusiv pe vopseluri obţinute pe cale naturală, cât şi din nuanţele lânii: tonuri de bej, maron,negru, grena,etc ). Deşi piesele de costum aromân au in prezent o funcţie pur decorativă, cu o valoare de patrimoniu, menţionăm că ele intră în tipologia costumului balcanic, supraetajat, alcătuit din mai multe bucăţi şi caracterizat printr-o mare sobrietate.

Nicoleta Bocea face parte dintr-o familie de aromâni fărşeroţi şi a învăţat din copilărie arta ţesutului de la mama şi bunica sa în vederea realizării zestei obligatorii. Incă din adolescenţă, sub privirea atentă şi corectoare a mamei sale, Nicoleta a intrat la războiul de ţesut şi alături de surorile sale a început să-şi însuşească arta şi secrete acestui meşteşug tradiţional. Cea mai mare parte timpului, femeile aromâne din Mihail Kogălniceanu o petrec în faţa războiului de ţesut, astfel că fiecare gospodărie funcţionează ca o adevărată uzină. In lunile lungi de iarnă, cea mai mare cantitate de lână se scarmănă şi se toarce,iar o dată cu începutul primăverii fetele şi femeile intră la război. Nicoleta Bocea urmează linia tradiţională de executare a ţesăturilor de interior cunoscând toate etapele de lucru: spălat, scărmănat, tors, dărăcit, năvădit, ţesutul în număr mai mare de iţe cu urzeală din bumbac sau din lână,etc. Ansamblul de ţesături de interior, realizate în combinaţii de bumbac şi lână, adaptat tehnicilor de decorare tradiţionale au funcţii utilitare strict delimitate: cearceafuri, ţesături pentru acoperirea patului, covoare, peretare, perne (căpitini),etc. Din categoria motivele ornamentale frecvent utilizate de către ţesătoarea noastră apar figurile geometrice: dreptumghiuri, romburi ce se echilibrează prin repetare şi simetrie.Alături de textilele de interior, Nicoleta confecţionează obiecte de îmbrăcat pentru membrii familiei sale; patune, veste, ciorapi de lână, fulare, pulovere, etc. Sub îndrumarea unor specialişti (Luiza Gherghinescu), Nicoleta a reuşit să creeze şi să dezvolte produse textile noi, adaptate exigenţelor gustului estetic modern, pornind de la tehnicile tradiţionale de bază şi să le prezinte în cadrul târgurilor la care a fost invitată.


SURSA

***, Nicoleta Bocea, ''Motive, Ornamente şi Textile de Interior Valorificate în Europa'' / Dobrogea, http://www.musata.ro/Site%20Motive/MOTIVE/Dobrogea.html


Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required