Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Biografii » A-C » Babu Nicolae (26.10.1901 Dişniţa, Albania otomană - 09.07.1967 Bucureşti, 1967)
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
03-08-2011

Babu Nicolae (26.10.1901 Dişniţa, Albania otomană - 09.07.1967 Bucureşti, 1967)

Rate this item
(3 votes)

Nicolae Babu s-a născut la 26 octombrie 1901 în satul Dişniţa, situată lângă oraşul Corceaua (albanezul Korce) din sud-vestul Albaniei otomane.
În copilărie a cutreierat muntele Tomor din vecinătate, precum şi rămăşiţele vestitelor localităţi aromâne Moscopole şi Gramoste, distruse de Ali-paşa în secolul XVIII. Criticul aromân Hristu Cândroveanu (1928 - ) observa că starea de spirit inoculată de aceste privelişti de glorie în ruine se va răsfrânge mai târziu în versurile, povestirile şi piesele de teatru ale lui N.B.


Urmează şcoala finanţată de statul român în Corceaua şi apoi liceul românesc din oraşul Salonic, din Macedonia otomană, azi în Grecia. În timpul studiilor medii vizitează Peninsula Calcidică împânzită de ruine romane şi de turmele de oi ale păstorilor aromâni transhumanţi, cutreierând satele aromâneşti până în Pind. Tot în liceu va organiza cenacluri şi spectacole de teatru cu piese proprii.


În 1916, în timpul primului război mondial care va implica şi noua Albanie independentă, se înrolează copil de trupă cercetaş în armata franceză.


În 1923 vine în România, unde intenţiona să se înscrie la Conservatorul de artă dramatică. Vocaţia scenei va fi confirmată mai târziu de piesele de teatru jucate de amatori şi rămase nepublicate, dar situaţia financiară nu-i va permite frecventarea cursurilor Conservatorului. Creaţia sa dramatică va fi reprezentată de o trilogie legată de epopoeea de luptă pentru supravieţuire a aromânilor: Maruşa, Dhispoti şi Turnata.


Va absolvi, în schimb, în 1927, cursurile Academiei Comerciale, după care va lucra ân diverse bănci din oraşele ţării, printre care şi Bucureşti. Aici va înceta din viaţă la 9 iulie 1967, într-un accident de automobil, într-o peruioadă când îşi organiza pentru tipar scrierile sale în aromână.


Cele mai reprezentative creaţii lirice ale sale sunt: Dor di vruta (Dor de draga), Parapun (Obidă), Tîş ca mîne... (Lie - ciocîrlie), Avdză-ni plăngu-a meu, o Doamne! (Ascultă-mi plânsul Doamne!), S-nu pistuseşti, o moarte... (Să nu crezi moarte...), Neadză noapte (Miezul nopţii), Ună noapte pi Tomor. (O noapte pe Tomor).

N.B. a fost inclus în Antologia lirică aromână (Dor di vruta, Parapun, Tîş ca mîne...) publicată de Hristu Cândroveanu 1975, în volumul Ecou de cîntec aromânesc (Avdză-ni plăngu-a meu, o Doamne! , S-nu pistuseşti, o moarte..., Dor di vrută, Neadză noapte, Ună noapte pi Tomor) publicat Atanasie Nasta în 1985 şi în volumul Un veac de poezie aromână (Dor di vurta, Parapun, Tîş ca mîne...) publicat de Hristu Cândroveanu şi Kira Iorgoveanu în 1985.


Atanasie Nasta observa că pentru N.B. scrisul a fost ''raţiunea sa de a trăi'' şi că ’’opera sa, unică prin amploare (poezii, drame istorice, comedii de moravuri), scrisă în întregime în versuri perfecte însumând sute de pagini, aduce în istoria scrisului dialectal pe lîngă un patos dramatic inedit, o deschidere amplă a versului (14-16 picioare), imagini viguroase,marcînd o personalitate puternică înrudită pe anumite coordonate cu Octavian Goga’’. A.N. considera că O noapte pe Tomor rămâne reprezentativ pentru ''originalitatea poetului, înălţimea ideilor şi forţa viziunii sale artistice''.

 

 

SURSE:
Hristu Cândroveanu şi Kira Iorgoveanu (editori), Un veac de poezie aromână, Cartea Românească, Bucureşti, 1985, pp. 362-363.
Atanasie Nasta (editor), Ecou de cîntec aromânesc, Litera, Bucureşti, pp. 27-28.

Last modified on Marţi, 04 Octombrie 2011 11:49
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required