Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Biografii » P-S » Şaguna Andrei (1808 Miskolc, Ungaria - 28.06.1873 Răşinari, Transilvania/Ungaria)
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
22-10-2011

Şaguna Andrei (1808 Miskolc, Ungaria - 28.06.1873 Răşinari, Transilvania/Ungaria)

Rate this item
(0 votes)

Andrei Saguna s-a nascut in 1808, la Miskolt, in Ungaria, intr-o familie de aromani.

A studiat filozofia, dreptul si teologia, fiind hirotonit episcop in anul 1848, la Carlovit. Dupa hirotonie, noul arhiereu spunea: “Pe romanii transilvaneni, din adancul lor somn vreau sa-i trezesc si cu voia catre tot ce e adevarat, placut si drept sa-i indrumez!”

In calitate de mitropolit prezideaza Marea Adunare Nationala de la Blaj si organizeaza invatamantul in Transilvania.

In august 1850 deschide la Sibiu Tipografia eparhiala, intemeiata din bani personali.

In ianuarie 1853 se intemeiaza “Telegraful Roman”, singurul ziar din Romania cu aparitie neintrerupta pana astazi.

Incepand cu anul 1855, Saguna reorganizeaza invatamantul teologic din Sibiu sub forma unui Institut de Teologie si Pedagogie. A organizat peste 800 de scoli primare confesionale. Tot sub indrumarea lui au fost intemeiate gimnaziile ortodoxe din Brasov si Brad. Gimnaziul de la Brasov, inaugurat in 1850, este una dintre cele mai vechi scoli superioare romanesti.

Mitropolitul Saguna sprijina infiintarea Asociatiei Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, cunoscuta sub numele ASTRA, cu rol insemnat in emanciparea culturala si politica a romanilor din Transilvania.

Printre membrii de seama ai ASTREI s-au numarat Andrei Saguna (care a fost si primul presedinte), George Barit, Timotei Cipariu, Ioan Puscariu, viitorul patriarh Miron Cristea, Vasile Goldis, Onisifor Ghibu si Octavian Goga.

Mitropolitul Andrei Saguna a trecut la Domnul pe 28 iunie 1873, fiind inmormantat in cripta Mausoleului de la Rasinari, de langa Sibiu.


SURSA

***, Mitroplitul Şaguna, luminătorul Ardealului, ''România'', http://www.indexromania.ro/2011/06/01/mitropolitul-saguna-luminatorul-ardealului/


Last modified on Joi, 27 Octombrie 2011 20:21
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required