Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Biografii » T-V » Trandafirescu Răzvan (Călăraşi, România - )
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
23-10-2011

Trandafirescu Răzvan (Călăraşi, România - )

Rate this item
(0 votes)

Adolescentul face parte din ansamblul de dans „Vrearea Armânească“, iar dansul l-a cucerit încă de la primele antrenamente.Trandafirescu Răzvan

Face performanţă în dans de şapte ani, fiind sprijinit în acest demers de părinţii săi care l-au încurajat să nu-şi uite „rădăcinile“. Primul spectacol în care a evoluat a fost la Constanţa, de Ziua Naţională a Aromânilor, în 2004, pe 23 mai. „A fost greu la început. Emoţiile erau foarte mari. Îmi amintesc că eram pe o scenă imensă şi toată lumea se uita la noi“, spune Răzvan Trandafirescu.

Cu timpul, emoţiile au devenit, iar Răzvan a căpătat curaj în propriile forţe. A început să fie remarcat, alături de colegii săi, la toate spectacolele pe care le susţineau. Din acest motiv, invitaţiile au început să curgă, fiind tot mai solicitaţi. Săptămâna trecută, Ansamblul Vrearea Armănească a fost invitat la un post naţional de televiziune. „A fost foarte frumos. Aceasta a fost prima dată când am fost invitaţi la televiziune. Ne-am bucurat că spectacolul pe care l-am prezentat a încântat audienţa“, povesteşte mândru tânărul.

Cursuri intensive

Pentru a putea învăţa foarte bine dansul tradiţional armânesc, Răzvan se pregăteşte o dată pe săptămână, câte două sau trei ore. În apropierea spectacolelor, acesta face repetiţii aproape zilnic.  Pasiunea sa pentru limba şi tradiţia armânească l-au făcut pe Răzvan să urmeze şi cursuri de limba aromână. „Un an am mers la şcoală, la Gimnaziul Carol I, o dată pe săptămână. Mi se pare important să ştiu să vorbesc şi să scriu corect limba maternă“, spune el.

Acesta a dansat în majoritatea oraşelor din ţară, dar şi din străinătate. A participat la Festivalul Pro Etnica din Timişoara, la Festivalul Hora Mare, desfăşurat la Călăraşi, la Zilele Călăraşiului, Sărbătoarea Câmpenească, Festivalul Păstorului de la Tulcea şi Festivalul Liceelor. De Ziua Naţională a Aromânilor, ansamblul din care face parte a participat la un festival din Grecia. „Vrearea Armânească“ are 17 membri, 7 băieţi şi 10 fete. „Cel mai mult aş vrea să mulţumesc profesoarei noastre, Carmen Duţu. Se implică foarte mult în acţiunile noastre şi, cel mai important, face totul din plăcere“, a mai spus adolescentul.

Carieră în magistratură

Tânărul învaţă foarte bine şi doreşte să urmeze Facultatea de Drept, după care să devină procuror. „Bunica mea a fost procuror şi mi-a plăcut foarte mult cum era ea ca persoană. Avea o anumită prestanţă şi ştia să se impună. Cred că aş putea să-i calc pe urme şi să devin un procuror excelent“, spune Răzvan.

Cititţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi


SURSA

Măgureanu Monica, Călăraşi: Răzvan Trandafirescu duce mai departe tradiţia armânească, ''Adevărul'', Bucureşti, 10 mai 2011, http://www.adevarul.ro/locale/calarasi/Calarasi-portret_Razvan_Trandafirescu-traditie_armaneasca_0_478152229.html


Last modified on Joi, 27 Octombrie 2011 20:20
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required