Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Două rețete de fasole (fisulj) bătută de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
20-04-2012

Două rețete de fasole (fisulj) bătută de Stere Stavrositu

Rate this item
(0 votes)

 

12)Păpudyiu di fisulj - Fasole bătută

Se alege (S-aleadzi) 400 grame de fasole (fisulj) albă, se spală (s-aspeală) în (tu) mai (ma) multe ape (api) și se fierbe (s-hearbi) în oală (tingire). Prima (Prota) apă de fierbere se varsă (s-vearsă) și se pune (s-bagă) apă caldă. Când fasolea a fiert (easti hertu) se strecoară (s-astricoară) și se pisează (s-chiseadză) cu lingura (ciubana) de (di) lemn. Se adaugă (S-adavgă) 100 ml de ulei (untulemnu) și 25 grame de usturoi (ayi) pisat (chisat). Se amestecă bine cu 5 grame de sare și se pregătește în vasul de servire cu decor (opsi) de ulei și 10 grame de piper (chiper) roșu (arosh).

Se mănâncă (S-măcă) ca gustare de dimineață (tahina).

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 75 grame are valoare nutritivă de 213 kcalorii.

 

30) Fisuiu ciucutit cu afumătură – Fasole bătută cu costiță afumată

400 grame de fasole (fisulju) albă se curăță (s-cură) și se spală (s-aspeală). 150 grame de costiță se spală, se dezosează (s-ascoati di pi osu) și se taie (s-talji) bucăți (cumăts). 120 grame morcovi, 120 grame pătrunjel sau păstârnac, 120 grame de țelină se curăță, se spală și se taie în patru. 50 grame de mărar se curăță, se spală și se taie mărunt (minutu). 100 grame de salată verde se curăță, se spală frunză (frăndză) cu frunză în mai multe ape (api) reci (arăts). 20 grame de usturoi (ayi) se curăță, se pisează (s-chiseadză) și se amestecă (s-ameastică) cu puțină (niheamă) zeamă (dzamă).

Se pun (s-bagă) să fiarbă (s-hearbă) fasolea și costița și se varsă (s-vearsă) primele (protili) două (doauă) ape fierte (api di hirbeari). Zarzavaturile se pun la fiert la jumătatea (giumitati) tratării termice. După (dupu) fierbere se scurge (s-astricoară) apa și se trece prin (prit) mașina de tocat (machina di tocari) cu sită deasă (guvi njits). Se adaugă (S-adavgă) piperul (chiperlu), zeama de usturoi, sarea și se freacă (s-freacă) cu ulei (untulemnu) până se obține (s-adară) o (ună) pastă omogenă (omoghenă).

Se servește (S-andreadzi) la platou sau (ică) în (tu) farfurie (cinie), cu decor (opsi) de (di) salată verde (veardi) și mărar deasupra (pisupră).

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 120 grame are o valoare nutritivă de 277 kcalorii.

 

 

SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, pp. 15, 26-27.

Last modified on Joi, 12 Iulie 2012 19:45
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required