Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Două rețete de cozonac (cuzunacu) de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
23-05-2012

Două rețete de cozonac (cuzunacu) de Stere Stavrositu

Rate this item
(0 votes)

137)Cuzunacu cu cacau - Cozonac cu cacao

6 kg făină (fărină) se cerne (s-antsearni). 26 ouă (oauă) se spală (s-aspeală) și se clătesc (s-trec) cu apă rece (aratsi). Se separă (S-dispartu) albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se amestecă (s-ameastică) cu 60 grame sare (sari) și se țin (s-tsăn) la cald la 35-40 grade. 1,9 litri lapte (lapti) se fierbe (s-hearbi). 500 ml ulei (untulemnu) și 200 grame unt (umt) sau margarină se încălzesc (s-angăldzăscu) la 35-40 grade.

400 grame drojdie de bere se amestecă cu 100 grame zahăr (zahari) și se dizolvă (s-tucheaști) în 800 ml lapte la 35-40 grade și se adaugă (s-adavgă) treptat (căti niheamă) 1,2 kg făină. Se obține (S-adră) maiaua peste (pisti) care (cari) se presară (s-pispileashti) patina (niheamă) făină și se lasă (s-alasă) la dospit la 35-40 grade până (pănă) își mărește (creashti) volumul de (di) 2-3 ori.

Gălbenușurile de ouă se amestecă cu 600 grame zahăr și se bat (s-bat) până se obține o compoziție de consistența unei crème. Se adaugă treptat 100 ml lapte la 35-40 grade. Și se continuă baterea (bătearea) până la dizolvarea completă a zahărului. Separat (Ahoryea) se amestecă 1 litru lapte cu 200 grame răzătura (arădzătură) de lămâie (limonji) și 1 gram de vanilină pură sau 15 ml vanilină esență, după (dupu) care se toarnă (s-toarnă) treptat peste compoziția de gălbenușuri. Compoziția obținută se amestecă cu maiaua (măiaua), albușul bătut spumă cu restul de 600 grame zahăr și se frământă cu 4,6 kg făină. După încorporarea întregii (tută) cantități de făină, aluatul se împarte (s-amparti) în 2 părți egale (isa). O (Ună) parte (parti) de aluat se frământă (s-frimită) în continuare (nica) cu 200 grame cacao (cacau), iar cealaltă parte cu 200 grame făină. Apoi (Deapoea) fiecare (cafi) parte de aluat se frământă cu jumătatea (giumitatea) din grăsimea încălzită (angăldzătă) la 35-40 grade până se încorporează toată cantitatea. Frământarea (Frimitarea) se consideră (easti) terminat (bitisită) atunci (atumtsea) când (căndu) aluatul se desprinde (s-dizlicheashti) de pereții vasului și apar la suprafață (pisupră) bule de aer (bishits). După frământare aluatul se lasă la la dospit (s-crească) în vasul acoperit (anvălitu) timp (chiro) de 60-120 minute. În timpul dospirii aluatul se refrământă (s-frimită iara) de 2-3 ori prin (prit) introducerea marginii (mărdzinjli) alautului spre interior.

Cele (Atseali) două (doauă) feluri (turlii) de aluat (cu cacao și fără cacao) se impart în bucăți (cumăts) de 250 sau (ică) 500 grame care se modelează (s-shutsă) în fitile (fitilju). Pentru (Ti) realizarea (adrarea) unui cozonac se folosesc (s-ufilisescu) 2 fitile de aluat cu cacao și 2 fitile de aluat fără cacao care se împletesc (s-ampiltescu) în patru. Se așează (S-bagă) în (tu) tava (tăvălu) unsă (tsi s-aumsi) cu margarină, se lasă (s-alasă) să crească vreo (vără) 20 minute, se ung (s-ungu) cu ou la suprafață și se introduc (s-bagă) în cuptor (cireapu). Se coc (S-cocu) la temperatură moderată (di mesi) de 180-220 grade. După coacere (cutseari) și răcire (arătseari), se porționează (s-talji cumăts) și se montează (s-andreadzi) în platou sau (ică) farfurie (cinii) pentru servire la diferite (turlii) ocazii (arădz) ca desert (dultseami).

Cantitățile de ingredient corespund unei cantități de 10 kg de cozonac. 1 porție de 100 grame are o valoare nutritivă de 465 kcalorii.

 

138)Cuzunacu cu lăcumi – Cozonac cu rahat

4,4 kg făină (fărină) se cerne (s-antsearni). 24 ouă (oauă) se spală (s-aspeală) și se clătesc (s-trec) cu apă rece (aratsi). Se separă (S-despartu) albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se amestecă (s-ameastică) cu 35 grame sare (sari) și se țin (s-tsăn) la cald la 35-40 grade. 200 ml ulei (untulemnu) și 250 grame unt (umtu) sau (ică) margarină se încălzesc (s-angăldzăscu) la 35-40 grade. 1,35 litri lapte (lapti) se fierbe (s-hearbi). 2,7 kg rahat (lăcumi) se taie (s-talji) bucăți (cumăts) mici (njits) și se pudrează (s-pispileashti) cu făină.

300 grame drojdie de bere se amestecă (s-ameastică) cu 100 grame zahăr (zahari) până devine fluidă și se dizolvă (s-tucheaști) în 700 ml lapte la 35-40 grade și se adaugă (s-adavgă) treptat (căti niheamă) 1 kg făină. Se obține (S-adră) maiaua peste (pisti) care (cari) se presară (s-pispileashti) patina (niheamă) făină și se lasă (s-alasă) la dospit la 35-40 grade până (pănă) își mărește (creashti) volumul de (di) 2-3 ori.

În (Tu) 500 ml lapte fierbinte (upărit) la 90-95 grade se adaugă (s-adavgă) cîte (căti) puțin (niheamă) 250 grame făină și se amestecă (s-minteashti) continuu pentru (ta) a nu se forma (s-adară) aglomerări (văvălushi). Compoziția obținută (adrată) se lasă (s-alasă) se răcească (s-arătsească) până (pănă) la 35-40 grade.

În 150 ml lapte cald (35-40 grade) se dizolvă (s-tucheashti) 500 grame zahăr (zahari), se adaugă 24 gălbenușuri de ou, 150 grame răzătură (arădzătură) de (di) lămâie (limonji), 15 ml esență rom, 1 gram vanilină pură sau 15 ml vanilină esență și se amestecă pentru omogenizare. Compoziția obținută se ține (s-tsăni) la 35-40 grade.

12 albușuri de ou se bat (s-bat) spumă, se adaugă treptat 500 grame zahăr, continuând baterea (bătearea) până la dizolvarea (tuchearea) completă (didipu) a acestuia.

Maiaua dospită (criscută) se amestecă cu compoziția de făină opărită și gălbenușuri de ou, apoi (deapoea) se adaugă albușurile și se amestecă ușor (preaghalea) până la uniformizare (s-ameastică ghini). Se adaugă treptat 3,05 kg făina pâna la înglobarea întregii cantități, după care se adaugă treptat grăsimea încălzită angăldzătă la 35-40 grade și se frământă (s-frimită) până (pănă) apar bule de aer (bishits) la suprafață (pisupră) cu ulei, iar aluatul se desprinde (s-dizlicheashti) de pereții vasului. După frământare (frimitari) aluatul se unge (s-undzi) la suprafață cu ulei, se ung și pereții vasului și se lasă la dospit cu vasul acoperit (anvălit) la 35-40 grade, timp de 60-90 minute. În timpul dospirii (yineari / crishteari) aluatul se refrământă (s-frimită iara) de 2-3 ori prin introducerea marginii (mărdzinlji) acestuia spre interior.

Aluatul se porționează (s-amparti) în 10 sau 20 bucăți egale (isa), în funcție de mărimea formelor. Fiecare (Cafi) bucată de aluat se întinde (s-tindi) pe (pi) planșeta (siniea) unsă (tsi s-umsi) cu 100 ml ulei, în foaie (peturi) de 1 cm. Se așează bucățile de rahat în mod uniform pe toată (pisti tut) suprafața, se rulează (s-anvărteashti) ușor (preaghalea), apoi (deapoea) se așează în forma (tăviciu maxus ti cuzunacu) unsă cu margarină și tapetată (pispilită) cu zahăr. Formele se așează (s-bagă) în tăvi,(tăvadz) se lasă să crească la 35-40 grade. Când cozonacii cresc până la nivelul (budza) formelor, se unge (s-ungu) suprafața acestora cu ou și se introduce (s-bagă) în cuptor (cireapu).

Cozonacii se coc (s-cocu) la început (prota) la 120 grade timp de 10-15 minute pentru a permite creșterea produsului, apoi la 250-220 grade pentru rumenirea (arusharea) suprafețelor, după (dupu) care (cari) se reduce (ascadi) la 200-180 grade pentru o (ună) coacere (cutseari) uniformă (isa). Durata coacerii este de 40-50 minute.

După coacere, cozonacii (cuzunatslji) se scot (s-ascot) din cuptor, se lasă să se răcească puțin, apoi se scot din (dit) forme și se așează (s-bagă) cu partea inferioară (dinuntru) în sus (ăndzeană). Se țin (S-tsănu) la temperatura camerei (udălui) până la răcirea completă (dididpu), apoi se așează în ambalaje care să le asigure integritatea pe timpul păstrării, porționare și servire la micul dejun sau la mese festive, prezentat în platouri, farfurii sau fructiere.

Notă: La umplutură în loc de rahat se pot (s-pot) folosi (ufilisi) cu stafide.

Cantitățile de ingrediente corespund unei cantități de 10 kg de cozonac. 1 porție de 100 grame are o valoare nutritivă de 398 kcalorii.

 

 

SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, pp. 102-105.

Last modified on Joi, 12 Iulie 2012 10:55
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required