Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » O rețetă de chec de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
26-06-2012

O rețetă de chec de Stere Stavrositu

Rate this item
(1 vote)

136)Checu cu lăcumi - Chec cu rahat

1,6 kg făină (fărină) se cerne (s-antsearni). 40 (patrudzăts) de (di) ouă (oauă) se spală (s-aspeală). 3,5 kg rahat (lăcumi) se taie (s-talji) și se amestecă (s-ameastică) cu făina.

Se separă (S-dispartu) albușurile de gălbenușuri. Se bat (S-batu) concomitent (tutunoară) albușurile cu 500 grame zahăr (zahari) și gălbenușurile cu 500 grame zahăr, în care se adaugă (s-adavgă) 30 grame răzătură de lămâie (arăzătură di limonji), 1 gram vanilină pură și 200 ml apă. Aceste (Aesti) două (doauă) compoziții se amestecă, se adaugă 600 ml ulei (untulemnu) și amestecă cu făina cu rahat. Se omogenizează (S-mintescu) bine (ghini). Această compoziție se toarnă (s-toarnă) în forme îmbrăcate cu hârtie (carti) așezate în tăvi (tăvadz) ca să nu se lipească (ta s-nu s-alichească) aluatul. Se introduce (S-bagă) la cuptor (cireapu) la foc potrivit (cu cănjină di mesi). După (Dupu) ce se coace (s-coatsi) și se răcește (s-arătseshti), se taie în porții și se pudrează (s-pispileashti) cu zahăr farin (zahari dip minută) când (căndu) se mănâncă (s-măcă).

Cantitățile de ingrediente corespund unei cantități de 7 kg chec. 1 porție de 70 grame are o valoare nutritivă de 295 kcalorii.

 

SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, p. 101-102.

Last modified on Vineri, 13 Iulie 2012 21:39
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required