Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Două rețete cu făină, ouă, lapte și brânză de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
04-07-2012

Două rețete cu făină, ouă, lapte și brânză de Stere Stavrositu

Rate this item
(0 votes)

4)Târhână - Cus-cus

Cus-Cus (Târhânălu) se prepară (s-adară) toamna pentru (ti) familie (fumealji) pentru toată (tută) iarna.

În prima fază se frământă (s-frimită) 600 grame făină (fărină) de (di) grâu (gărnu) cu 200 ml lapte (lapti) într-un vas, se adaugă (s-adavgă) 6 (șasi) ouă (oauă) și se frământă bine (ghini) până (pănă) se obține aluat solid (sănătosu). Se trece (S-treatsi) apoi (deapoea) prin (prit) sită cu orificii (guvi) mari (mări) ca să se obțină bucățele / fărâmituri (sărmi) de mărimea (căt) bobul de orez (ariz). Se expune la soare (soari) o zi (ună dzuuă) , apoi în cuptor (tu cirepau) cu temperatură (cănjină) moderată (ptsănă) pentru uscare (uscari) perfectă (ghini).

Prepararea pentru servire se face prin fierberea (hirbearea) a 3 litri de apă în clocot (cu undili) cu adaos (adăvgari) de 100 grame seu de oaie (oaii) sau (ică) 100 ml ulei (untulemnu) și turnarea lichidului peste (pisti) cus-cus-ul așezat în tavă (tăvă). Se introduce 300 grame  telemea de oaie mărunțită (cashu sărmat) și se amestecă (s-minteashti) componentele.

Se mănâncă (S-măcă) în familie (taifă) cu lingura din tavă.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1porție de 100 grame are o valoare nutritivă de 244 kcalorii.


5)Peturi - Peturi

Recent (Di ptsăn chiro) a apărut (ishi) acest (aestu) produs industrial cu denumirea (numa) de Peturi.

În prima fază se amestecă (s-minteashti) 300 ml lapte (lapti) cu 700 grame făină (fărină) de (di) grâu (gărnu) și 5 (tsintsi) ouă (oauă). Se frământă (S-frimită) bine (ghini) aluatul și se întinde (s-tindi) în foi (peturi) cu merdeneaua (shtsala), se expune (s-bagă) la soare (soari) pentru (ti) uscare (uscari). A doua zi (dzuuă)  se introduce (s-bagă) în (tu) cuptor cu temperatură moderată (cireaplu arsu ghini / cănjină cama mari) pentru uscare perfectă (cama ghini).

La prepararea pentru servire se fierbe (s-hearbi) 2 litri de apă în clocote (cu undi) cu 100 ml ulei (untulemnu), apoi (deapoea) se toarnă (s-toarnă) peste (pisti) peturi care au fost rupte (arupti) și așezate în tavă (tăvă) cu 300 grame telemea de oaie sfărâmată (cashu sărmat).

Se mănâncă (S-măcă) cu furculița (bunela).

Cantitățile de ingrediente corspund unui număr de 10 porții. 1 porție de 100 grame peturi uscate are o valoare nutritivă de 336 kacalorii.

 

SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la  harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, pp. 11-12

Last modified on Luni, 16 Iulie 2012 20:04
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required