Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Numărul și rolul aromânilor în viziunea istoricului Ioan Lupaș
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
14-07-2012

Numărul și rolul aromânilor în viziunea istoricului Ioan Lupaș

Rate this item
(0 votes)

În 1937 istoricul român Ioan Lupaș (1880 Săliște / Sibiu * Ungaria – 1967 București * România) publica lucrarea Istoria unirii românilor.


În ultimul capitol I. L. tratează situația și rolul românilor rămași afara granițelor României Mari formate în 1918, în care îi include și aromânii din Peninsula Balcanică.


”(…) Mai sunt români și în Bulgaria, pe lângă Vidin și în județul Plevna (100.000), iar în Peninsula Balcanică românii macedoneni sau aromânii sunt răspîndiți în număr de peste o jumătate de million.


Românii aceștia, așezați în afară de granițele țării noastre, sunt ca niște trupe de pază, ca niște posture înaintate, care au de îndeplinit un rost destul de greu, dar nu mai puțin însemnat și folositor, acela de strajă la porțile României întregite, dând alarma ori de câte ori s-ar ivi vreun început de primejdie din partea unor vecini care nu ar vedea tocmai cu ochi buni țara noastră întregită până aproape de hotarele firești ale graiului strămoșesc. Suntem datori a ne gândi și la soarta grea a românilor rămași în afară de granițele de astăzi ale patriei noastre, ajutându-i de câte ori ni se dă prilej, încurajându-i în luptele lor pentru apărarea credinței și a sufletului românesc, ținând totdeauna seamă de adevărul cuprins în cuvintele: despărțit sau depărtat, fratele-i tot frate.”


SURSA

Ioan Lupaș, Istoria unirii românilor, editura Scripta, București, 1993, pp. 291-292

Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required