Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Istoricul aromân Stoica Lascu despre originea aromână a unui strămoș al istoricului român N. Iorga (2008)
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
23-10-2012

Istoricul aromân Stoica Lascu despre originea aromână a unui strămoș al istoricului român N. Iorga (2008)

Rate this item
(0 votes)

 

În 2008, istoricul aromân Stoica Lascu (1951 România - ) a acordat un interviu revistei constănțene ”Agora” având ca temă personalitatea marelui istoric român Nicolae Iorga (1871-1940), în cadrul căruia s-a referit și la problema originii aromâne a unui strămoș al lui Iorga.

<(…) M-aș referi mai degrabă, răspunzându-ți, la o chestiune mai puțin cunoscută, ce vizează orginea etnică a sa, pe linie paternă, și care nu este, ca atare, nic până astăzi pe deplin lămurită. În ciuda aserțiunilor că strămoșul său, băcan la Botoșani, pe la 1750, Gheorghiu/Iorga ar fi vlah balcanic, adică aromân, documente mai explicite nu există, însuși Iorga – nota bene, omul documentului – fiind nevoit a se exprima la nivel de generalitate; în monumentala-i autobiografie, el zice că strămoșii săi erau „oameni de la Pind*, de la Adriatica**”, dar se ferește a preciza, explicit, componenta etnică a acestora; într-o sinteză cu caracter economic, apărută prin 1925, afirmă, într-un context, că „al patrulea înaintaș al meu era românul din Balcani Iorga Galeongiul” – o afirmație, repet, fără susținere documentară.

În ce mă privește, nu aș exclude o filiațiune, pe linie paternă, elenă sau albaneză, „oameni întreprinzători de la Pind” nefiind doar vlahi – cum eronat s-a înșurubat în mentalul unora dintre concetățenii noștri. De altfel, în publicistica iorghiană – deosebit de bogată – referitoare la mișcarea cultural-națională a aromânilor, până la Primul Război Mondial***, nu găsim niciun fel de referiri la comuniunea etnică respectivă, fapt ce-mi întărește zisa precauțiune. Oricum, strămoșii săi și-au dovedit românitatea din momentul pășirii în spațiul Principatelor Dunărene****, iar urmașul balcanicului Iorga cupețul***** a devenit nu doar unul dintre adevărații cei mai mari români, ci și o personalitate cu o recunoaștere universal unică pentru spațiul culturii noastre.

(…)>

 

SURSA

Ion I. Moiceanu, Pagini din istoria adevărată a poporului român, editura Dobrogea, Constanța, 2009, pp. 314-315. [Numele celui mai mare roman, <<fenomenul>> și <<forța naturii>> N. Iorga – e îndrituit a-l purta Universitatea București: pp. 312-323]

 

NOTE

*Pind=Munți în nord-vestul Greciei cu numeroase sate aromâne.

**Adriatica=Mare situată între estul Peninsulei Italice și vestul Peninsulei Balcanice.

***Primul Război Mondial=1914-1918.

****Principatele Dunărene=Țara Românească și Moldova.

*****cupeț=negustor (slavonă kupiti=a cumpăra) 

Last modified on Vineri, 15 Mai 2015 20:10
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required