Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Recenzii » A-C » Brătescu Constantin - Toponimie Românească în Bulgaria / 1927
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
03-11-2011

Brătescu Constantin - Toponimie Românească în Bulgaria / 1927

Rate this item
(0 votes)

Un alt studiu al d-lui C. Brătescu: ''Toponimie Românească în Bulgaria''. Observînd o hartă ''Bulgarien und Ost-Rumelien'' de F. Handtkne apărută cu prilejul Răsboiului Balcanic, găseşte un considerabil de nume topice româneşti nu numai pe lângă Dunăre, ci chiar sub poalele Balcanilor şi dincolo de Balcani până la graniţele Iugoslaviei şi Rumeliei. Faptul confirmă că Bulgarii, cari trăiau în munţi s'au coborît la şes peste sate româneşti şi că pe drept Bălcescu relata acum 80 de ani: ''până la poalele Balcanilor n'am întîlnit nici o urmă de sat bulgăresc''. Toponimia românească în Bulgaria e un argument contra tendinţelor de mistificare ale pretenţiunilor lor asupra Dobrogei din cauza fragmentului de bulgari recent colonizaţi aici.

Studiile şi notele d-lui Brătescu sunt utile şi interesante. Mi-au făcut totodeauna impresia unor lanuri, din cari se pot recolta îndrumări nouă şi concluzii mature.

 

SURSA

***, Recenzii, ''Viaţa dobrogeană'', Constanţa, an I, nr. 1, februarie 1927, p. 30

Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required