Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Recenzii » P-S » Papahagi Tache - Graiul şi folclorul Maramureşului / 1925 (A. Goja, ''Graiul'', 23.08.2010)
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
13-11-2011

Papahagi Tache - Graiul şi folclorul Maramureşului / 1925 (A. Goja, ''Graiul'', 23.08.2010)

Rate this item
(0 votes)

Maramureşul istoric datorează mult unui savant de origine aromână, Tache Papahagi, prin publicarea în 1925 a studiului fundamental “Graiul şi folclorul Maramureşului”, teza lui de doctorat. A rămas una dintre monografiile model, clasice în dialectologia românească şi o lucrare de referinţă asupra uneia dintre cele mai interesante graiuri daco-româneşti. Cu un trecut atît de semificativ pentru istorica politică şi culturală a românilor de pretutindeni. Asta o spun savanţii. Eu m-am aplecat asupra cercetării de teren pe care Tache Papahagi a făcut-o în condiţii grele, deplasîndu-se pe jos aproape în toate satele maramureşene. A făcut şase călătorii în Maramureşul istoric, însumînd 115 zile. A fost găzduit la preoţi şi protopopi, la dascăli de ţară, dar şi la directorul Şcolii Normale din Sighet, Dumitru Simon. Sînt amintiţi în prefaţa lucrării nume ospitaliere: Balea din Săpînţa, Coman din Moisei, Dragoş din Vad, Timiş din Borşa. Prezentarea istorică şi geografică a Maramureşului, numeroasele texte redate într-o transcriere riguroasă, date privind toponimia şi onomastica, muzica maramureşeană, precum şi glosarul care însoţeşte monografia constituie documente de mare preţ, reflectă puterea creatoare a maramureşenilor. Cercetătorul, ajuns în Maramureş imediat după Marea Unire, va înregistra o seamă de fenomene sociale şi naţionale, din acea perioadă, într-o provincie românească etalon de la marginea ţării.
Cercetarea Maramureşului istoric îi oferă lui Tache Papahagi posibilitatea să sublinieze în mai multe rînduri afinităţi şi concordanţe între românitatea nord şi sud dunăreană.
Maramureşanca, spune eruditul profesor, face ţesături, cum sînt cergile, care prezintă mare asemănare cu cergile pe care le ţes femeile aromâne din munţii Pindului.
E locul să spun că Tache Papahagi s-a născut în 1892 în Avdela, Pind şi s-a stins din viaţă în 1977 la Bucureşti. Cu o biografie ştiinţifică impresionantă, avîndu-l ca mentor pe Ovid Densuşianu, rămîne primul savant care priveşte Maramureşul printr-o lentilă ştiinţifică. M-am întrebat de ce a ales Maramureşul istoric ca teren de studiu? Multe răspunsuri am avea, dar unul mi se pare convingător: descoperirea unui ţinut cu rezonanţă istorică, unde s-au conservat date esenţiale ale poporului român. Savantul era îngrijorat de soarta aromânilor. Credea că secolul care s-a încheiat va fi secolul stingerii aromînilor, a graiului acestei populaţii romanice care a îndeplinit misiuni în evoluţia generală a popoarelor balcanice. Se pare că emeritului profesor nu i s-a adeverit neliniştea deoarece limbile şi dialectele dispun de o mare forţă de rezistenţă în istorie.
Tache Papahagi rămîne un aromân pentru Maramureş.


SURSA

Anca Goja, Un aromân pentru Maramureş, ''Graiul'', Baia Mare, 23 august 2010

Last modified on Duminică, 13 Noiembrie 2011 13:32
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required